pátek 2. listopadu 2007

Ukládáme on-line rádio/TV pomocí VLC playeru


Ukážeme si,jak si jednoduchým způsobem nalezneme a uložíme internetové rádio nebo TV do počítače bez nějaké extrémní námahy pomocí prohlížeče a přehrávače VLC media player.





Vybereme si nějakou stránku se seznamy streamů.Kupříkladu
play.cz , klikneme na nějaké rádio,vybereme kvalitu.
V novém okně se nám zobrazí přehrávač,na který většinou nejde kliknout pravou myší a z vlastností si zjistit soubor seznamu,ze kterého je vysíláno.Buď klikněte pravou myší do stránky a vyberte "zobrazit zdrojový kód" ,nebo pokud používáte normální prohlížeč (Maxthon),tak v detektoru souborů si přidejte příponu kterou má detekovat.Poté už pouze klikáte.V tomto případě se hledá soubor s příponou *.asx .

Viz obrázek:


Adresu si zkopírujeme a otevřeme si přehrávač VLC media player.Dáme Soubor/Open Network Stream (CTRL+N),vložíme adresu (v tomto případě do políčka HTTP/HTTPS/FTP/MMS - jedná se o nejběžnější způsob přenosu)a dáme Ok.Až se nám to začne přehrávat,klikneme na menu Zobrazení/Stream and Media Info (CTRL+I) a zjistíme si o jaké video/audio se vůbec jedná.
Toto potřebujeme pouze k tomu,aby jsme zjistili do jakého formátu máme nahrávat (pokud nezjistíte budete holt muset zkoušet ,až přijdete na ten pravý).



















Otevřeme si znovu menu Soubor/Open Network Stream (CTRL+N),vložíme znovu adresu (pokud už neni vložena)a dole zaklikneme Stream/Save





Otevře se okno s nastavením:





Zaškrtneme:
Play localy - Tím se nám bude při nahrávání stream i přehrávat - jinak to bude tichý.
File - Vybereme do jakého souboru to má uložit.Koncovku zjistíme,viz. výše ze stream and media info.
Encapsulation Method - Zde vybereme jakého formátu je soubor (toto je občas dobré vyzkoušet,který se chytne-pokud nic nezabere šoupnout Raw-surová data).

Dáme Ok a začne nahrávání,zhruba po minutě zastavte a otevřete si uložený soubor,pokud se přehrává,je to v pořádku.Pokud ne znova změňte Encapsulation Method dokud nebude vše v pořádku.


---------------------------------------------------------------------

Možné problémy:

Stáhnu si playlist(asx a podobné)a nahraje se mi jen reklama,dál nic.

Řešení:Pokud playlist obsahuje více položek,tak ve VLC si po otevření streamu klikněte na Zobrazení/Seznam skladeb (CTRL+P) - ukáže se vám seznam všech skladeb v playlistu,viz. obrázek.Playlist je obyčejný textový soubor-není problém se do něj mrknout.




-----------------------------------------------------------

Nemůžu nalést soubor asx

Řešení: Playlist nemusí mít nutně tuto příponu.Občas se musí zkusit více odkazů ,než se nalezne.Dáme si příklad.Na stránce http://www.nova.cz/tvarchiv/ si vybereme pořad,kapitoly a dáme přehrát.Ve videu klikneme pravou myší,vlastnosti a okopírujeme adresu playlistu.






Ten vložíme do VLC.V menu Zobrazení/Seznam skladeb (CTRL+P) se nám ukáží všechna vybrané videa.Pokud stránka blokuje klik pravou myší,budete muset najít playlist ze zdrojového kódu.Většinou stačí hledat slovo EMBED ,měl by u toho být link na playlist.Pro uživatele internetového prohlížeče Maxthon je proces získání na blokované stránce jednoduchý.Stáhnete si plugin ViewPage,spustíte ho na stránce a v menu Media vyberete playlist.


Aktualizováno :

Pokud používáte novější verzi VLC pokračujte zde- Stahujeme streamy přes VLC Player - pokračování